
Wat is langetermijnsparen?
Langetermijnsparen is een spaarvorm waarbij je regelmatig geld opzij zet voor later. Dit geld wordt vervolgens via een levensverzekering bij een verzekeraar gespaard. Er volgt een uitkering op of na je 65ste verjaardag. Om dit spaarpotje te laten groeien, stort je regelmatig een bedrag in deze levensverzekering. Het maximale bedrag dat je jaarlijks kunt sparen is afhankelijk van je loon (6% x netto belastbaar beroepsinkomen + 176.40) en geplafonneerd tot een absoluut maximum van 2.350 euro (2019).
De verzekeraar gaat vervolgens met jouw spaargeld aan de slag om dit te laten renderen. De looptijd van de verzekering kun je zelf afspreken met de verzekeraar, met een minimum van 10 jaar. Aan het einde van deze looptijd krijg je het spaarbedrag samen met het rendement uitgekeerd. Je kan kiezen voor een vast rentepercentage in combinatie met een kapitaalgarantie of je investeert je kapitaal mee in de hoop dat je een hoger rendement kan vangen. Het hangt er vanaf hoeveel risico je bereid bent te nemen.
Uw adviseur in uw contactpunt neemt uw vraag graag ter harte.
Wat levert langetermijnsparen op?
De belangrijkste reden om te beginnen met langetermijnsparen is door het fiscale voordeel dat je krijgt. Over de betaalde premie kun je namelijk jaarlijks 30% terugkrijgen van de fiscus. Spaar je 1.000 euro per jaar, dan levert dat je jaarlijks dus 300 euro op. Maak je gebruik van het maximale spaarbedrag en stort je jaarlijks 2.350 euro over naar de levensverzekering, dan levert dat jaarlijks maar liefst 705 euro belastingvoordeel op. Leg je een lange looptijd vast, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar, dan kan het gespaarde bedrag makkelijk oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.
Via ‘mijn dossier’ berekent u automatisch uw voordeel!
Langetermijnsparen en de eigen woning
Heb je een eigen woning en betaal je nog steeds aflossingen op de hypotheek waar je fiscaal voordeel over ontvangt? In dat geval moet je de aflossingen op die hypotheek van het maximale spaarbedrag van 2.350 euro aftrekken. Over het resterende bedrag kun je het fiscale voordeel berekenen. Heb je dus een hoge hypotheek, dan kan het zijn dat je minder of zelfs geen fiscaal voordeel meer kunt krijgen op het bedrag dat je opzijzet voor langetermijnsparen. Langetermijnsparen is dus extra interessant wanneer je jonger bent dan 65 jaar, of geen hypothecair krediet moet aflossen.
Beperkt of geen hypotheek? Bespaar vandaag nog belastingen!
Waar moet je op letten als je start met langetermijnsparen?
Aandacht , Aandacht …. Uiteraard is het ook hier belangrijk je neus er bij te houden. Er zijn immers een aantal zaken waar je goed op moet letten wanneer je wilt beginnen met langetermijnsparen. Niet iedere methode levert namelijk evenveel rendement op, en met sommige spaarmethodes loop je ook een groter risico om een minwaarde te boeken.
Hoe hoger de honger naar winsten, hoe groter het risico. Een berekend risico kan je meestal opvangen door het effect tijd te geven
Hou dus in gedachten dat het risico dat je wilt lopen intrinsiek verbonden is met jouw wens om een hoger rendement te scoren. En uiteraard krijg je boven op dit rendement een fiscale prikkel: de overheid sponsort jou, maar je moet er wel vrede mee nemen dat je niet aan deze gelden kan voor je 65ste verjaardag. Steek hier dus geen geld in waarmee je morgen je eerste kosten moet toedekken. Een hoog rendement betekent namelijk dat je ook een groter risico loopt. Bepaal zelf of dat hogere rendement het risico waard is.
Ben je jong, heb je net een huis gekocht en heb je nog extra geld wat je niet wilt uitgeven? Dan kan een belegging (tak-23 product) met iets meer risico een interessante investering zijn. Ga je daarentegen binnen 10 jaar met pensioen, dan kan het interessant zijn om een deel van je tegoeden veilig te stellen via een product dat je kapitaal en minimumrente garandeert (tak-21 product). Het rendement ligt dan wel iets lager, maar je weet dan zeker dat je niet ineens al je geld kwijt bent.
Bonustips voor langetermijnsparen:
- Sluit de verzekering altijd af met een zo lang mogelijke looptijd. Zo zal je ook na je pensioen kunnen blijven profiteren van de belastingvermindering.
- Vergelijk voor het afsluiten van de verzekering kostenstructuur van de verzekering. Een aanbieder met een hoog spaarrendement is namelijk niet altijd de voordeligste verzekeraar. Je kan je verder informeren via onze vergelijker.
- Sluit dit contract idealiter tijdens je 54-ste levensjaar af. Het contract zal dan belast worden (10%) op je 60ste Daarna loopt het fiscaal voordeel eindeloos verder.
- Sluit je je contract vanaf je 55 levensjaar, dan zal het contract belast worden op de 10de Na je 65 jaar is het niet meer mogelijk om een contract af te sluiten. Wees dus op tijd hier bij om je voordeel de maximaliseren.
- Informeer jezelf en doe dubbele backcheck met de algemene voorwaarden van je contract. Deze kan je vinden bij de wettelijke documenten.
